Polaric Server er en “APRS- og kartprogramvare” for å presentere kartinformasjon med sporing fra APRS trackere. Polaric Server leveres som en internettjeneste på aprs.no (backup på kart2.aprs.no).

Polaric Server kan også installeres på en PC, stasjonær eller bærbar, kobles til en radio og vise APRS-informasjon i kart på lokal skjerm eller via projektor på lerret. Et brukseksempel kan være som en transportabel løsning for mobilt KO ved søk- og redningaksjoner. Polaric Server kan f.eks. installeres på en bærbar PC (eller en annen transportabel datamaskin) slik at den kan tas med ut til et innsatssted.

Polaric Server lokalt kan være kart- og APRS-server for andre PC’er via et lokalnett, enten via switch eller trådløst nettverk. Dermed kan man vise APRS/kart-informasjon i en nettleser på en PC. Løsningen skal fungere med standard nettlesere .

Den kan også brukes på smarttelefoner og nettbrett (testet på iPad og Android). En egen app er også tilgjengelig dog ikke med innlogging foreløpig. Se Android Market (Google Play) “Polaric Droid”.

Polaric Server egenskaper

Polaric Server skal være lett å bruke også for de som ikke er radioamatører og eksperter på APRS. Den skal kunne bruke kartmateriale av mange typer og av høy kvalitet. Objektene på kartet skal være tydelige og oppdateres i nær sanntid. Av egenskaper som bidrar til å gjøre Polaric Server unik kan vi nevne:

  • Mulighet for å styre endel av visninga fra server, da spesielt valg av alternative (mer beskrivende) navn og ikoner, for de enkelte APRS objektene.
  • Predefinerte visningsprofiler (filtrere ut hva som skal vises)
  • UTM kartreferanser (slik de brukes i redningstjenesten) og UTM kartprojeksjon.

Online tjeneste

Polaric Server kan kobles til internett og vise data for eksterne brukere. aprs.no er en slik online tjeneste tilgjengelig for NRRL medlemmer og andre interesserte. Den åpne online-tjenesten er basert på visningstjenestene som Statens Kartverk tilbyr, noe som forutsetter at bruken er ikke-kommersiell og av begrenset omfang. Se kartverkets vilkår.

For bruk i redningstjeneste kan vi tilby utvidet tilgang (gir anledning til å endre informasjon og liknende). Grupper som ønsker dette kan ta kontakt for å få opprettet brukernavn og passord. En litt redusert versjon av tjenesten kan innbakes (på visse vilkår) i andre websider ved hjelp av “iframe” teknikken.

Teknisk løsning

Løsningen er en server programvare basert på følgende (åpen kildekode) plattform / komponenter:

  • Karvisnings programvare for nettlesere, basert på OpenLayers, Ka-Map og UMN Mapserver
  • Installert på Apache/Linux/PHPtjener platform
  • Egenutviklet APRS komponent (Polaric APRSD) mellom TNC eller APRS-IS, og klienten
  • Kjører på en JVM platform

Polaric Server kan også settes opp som igate. Polaric Server støtter mange karttjenester og kartformat. Klienter kan knyttes opp mot kartverkets visningstjeneste, og eventuelt andre. Kart kan eventuelt også installeres eller lagres på tjeneren. Tjeneren kan håndtere de fleste standard kartformater.

På PCer som brukes mot Polaric Server kjøres javaskript komponenter. Denne programvaren kjøres automatisk i en standard nettleser. Polaric Server kan installeres på en standard PC eller kjøres som på en virtuell maskin. Vi har testet dette på VirtualBox og VMware Player.

Levering og vilkår for bruk

Polaric Server er en oppgraderbar programvare basert på åpen kildekode. Dette betyr at programvaren er fritt tilgjengelig og at interesserte kan undersøke og eventuelt modifisere den. Les mer om fri/åpen programvare hos Friprogsenteret, Open Source Inititative og Free Software Foundation.

Programvaren distribueres under Gnu Public License. For tjenester basert på denne ber vi i tillegg om at man krediterer radioamatørmiljøet og NRRL.

OBS: Selv om programvaren er fri så er ikke nødvendigvis kartmaterialet det. Kartmateriale følger ikke med. “APRS” er et registrert varemerke og er primært beregnet på radioamatører. Det kreves radioamatørlisens for å operere radioamatør-sendere. Vi tar ikke ansvar for eventuelt uautorisert bruk av kartmateriale eller radiosendinger ved hjelp av denne programvaren. Mer informasjon Gå til aprs.no wiki for dokumentasjon, installasjonsveiledning, kildekode, osv.

Polaric Server har også en side på Facebook. Kontakt NRRL manager for karttjenester: kartmanager@nrrl.no

Installasjon og konfigurering

Installasjonsveiledning og konfigurering finner man på Kart- og sporingstjenesten sin wiki.